Historik

Hem » Om oss » Historik

Viared sommarstad, ett fritidshusområde från 1950 och 60-talet som är starkt förknippat med det välfärdssamhälle som växte fram under 1900-talet. I folkhemmets förbättrade levnadsstandard och semesterlagstiftning är fritidshusen en del av ett kulturarv.

Fritidshusområdena i Borås är en kompensation för att staden byggde stora flerfamiljsområden. För att arbetarna skulle få tillgång till en egen täppa upplät kommunen mark för fritidshusområden. Fritidshusen i Viared byggdes på en areal på ca 28 ha, som arrenderades. Till en början var stugorna små och hade enkel standard såsom sommarvattenledning och latrintunnor. Området har en låg trähus-bebyggelse med smala grusvägar samt de gröna kilarna mellan vägarna och tomterna bidrar till en naturnära känsla.

Området består av avstyckade friköpta tomter och tomträtter och är indelade i sex byar, Västerbyn, Sunnanbyn, Nederbyn, Storebyn, Österbyn samt Ytterbyn. Naturmarken runt bostadstomterna ägs av Borås stad.

Flera av husen är väl anpassade till landskapet och de kuperade tomterna. I området finns mycket natur där det finns plats för lek och rekreation. Viaredssjön används för bad och båtturer.

 

En f.d. kolonists berättelse

”Det fanns redan två områden i Borås, där kolonirörelsen var verksam. Nu skulle ett nytt område bildas efter påtryckning från riksorganisationen. Det blev tillåtet att bygga större stugor. I obanad terräng var det tvunget att hjälpas åt för att få området beboeligt. Fanns det snickare, murare eller en el utbildad, blev denne anlitad av många nybyggare. Det byggdes gemensamhetsanläggningar. Alla hjälptes åt. Områdets karaktär kom till med handkraft och sammanhållning.”

 

I takt med att utvecklingen i samhället förändrats med bl.a högre standard har även Viared sommarstad förändrats. Det kommunala VA systemet anslöts 2015 och fiber via Split Vision finns också framdraget. Föreningen har ändrats från koloniträdgårdsförening via ideell förening till att sedan början av 2018 bli en samfällighetsförening.